hangi vitamin eksikliği hangi hastalığa yol açar

Vitamin Eksikliğinde Görülen Rahatsızlıklar

Vitaminler büyümek, gelişmek, hücre yenilenmesi ve vücut faaliyetlerinin devam etmesi için dışarıdan besinler yoluyla aldığımız maddelerdir. Çoğu bitki ve hayvan, vitamin ihtiyacını kendisi üreterek karşılayabilse de insanlarda durum farklıdır.

Herhangi bir vitaminin eksikliği de vücudumuzda olumsuz sonuçlarla kendisini belli etmekte ve hastalıkların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu hastalıklar, tedavi edilmediği zaman sonucu ölümle bile sonuçlanabilecek ciddi rahatsızlıklar olabilmektedir.

Vitaminler temelde depolanabilen ve depolanamayan olarak ikiye ayrılmaktadır. Depolanabilen vitaminler A, D, E ve K vitamini yağda çözünürler. Bu vitaminlerin sentezleri için kolestrol gerekir ve yağ dokularında depolanabilirler. Böylelikle ihtiyaç halinde dokularda depolanabilen bu vitaminler kullanılabilir. Depolanamayan vitaminler ise suda çözülen B vitamini çeşitleri ve C vitaminidir. Bu vitaminler vücutta yağda sentezlenen vitaminler gibi depolanamazlar. Her gün belirli bir miktarda alınması gereklidir.

en çok vitamin içeren besinler

Hangi Vitamin Hangi Besinde Bulunur?

A Vitamini En Çok Hangi Besinde Bulunur?

Büyük baş karaciğerinde çok yüksek miktarda bulunan A vitaminiayrıca karpuz, tatlı patates ve havuçda da yüksek miktarda bulunur. Brokolinin yaprak kısımları, ıspanak, süt, kabak gibi besinlerde de yer almaktadır.

D Vitamini En Çok Hangi Besinde Bulunur?

D vitamini güneş ile açığa çıkabilen, diğer vitamin çeşitlerinden kendini bu şekliyle ayıran vitamindir. En çok deniz mahsullerinden yağlı balıklarda(somon, uskumru, balık yağı vb.) görülür. Ayrıca karaciğer, yağ, yumurta beyazı, süt gibi hayvansal gıdalarda görülür.

E Vitamini En Çok Hangi Besinde Bulunur?

E vitamini en çok buğday yağında görülür. Bunu badem yağı, kanola yağı, ayçiçek yağı takip eder. Kuruyemişlerden badem, fıstık ve fındıkta da e vitamini bol miktarda bulunur. Ayrıca tahıllar ve yeşil yapraklı sebzelerde de e vitamini bulunmaktadır.

B Vitaminleri En Çok Hangi Besinlerde Bulunur?

B vitamini kendi içerisinde, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8 ve B12 vitamini gibi gruplara ayrılırlar.

  • B1 vitaminini içeren besinler: Bira mayası, tahıllar, kuruyemişler(fındık, fıstık, ceviz, badem), maydanoz, bezelye, nohut.
  • B2 vitamini içeren besinler: Kırmızı et, karaciğer, süt, yumurta, soya fasulyesi, ıspanak, domates, mantar, yeşil yapraklı bitkiler, böbrek, bira, muz ve ıspanaktır.
  • B3 vitamini içeren besinler: Yağlı balıklar(somon balığı, ton balığı vb), kuşkonmaz, kırmızı et ve buğday başlıca kaynaklarındandır.
  • B12 vitamini içeren besinler: B12 vitamini içeren besinlerin başında balık yağı gelmektedir. Balık, Kırmızı et, yumurta, süt gibi hayvani gıdalar bunu takip etmektedir.

C Vitamini En Çok Hangi Besinde Bulunur?

C vitamini en çok kuşburnuda bulunur. Bunu taze kırmızı biber takip eder. Kivi, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, patates takip eder.

Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

Aslında vitaminler konusunda da dikkatli olmak gereklidir. “Herşeyin fazlası zarar.” genellemesi bu noktada da geçerli olmaktadır. Fazla Vitaminin Zararları yazısında bu konu hakkında bilgi verilmiştir. Vitaminlerin vücutta işlevleri de her vitamin için linklenen yazılarda mevcuttur.

vitamin-eksikligi-belirtileri

Şimdi gelelim vitamin eksikliklerinde görülen rahatsızlıklara…

  • A vitamini eksikliğinde: Vücut direncinde azalmaya bağlı olarak, çeşitli hastalıkların tetiklenme ihtimali artar. Gece körlüğü ve böbrek rahatsızlıkları baş gösterir.
  • D vitamini eksikliğinde: Kemik hastalıklarının bir çok çeşidi görülebilmektedir. En çok karşılaşılanıysa raşitizmdir. Dişlerde bozukluklar bu vitaminin eksikliğinden kaynaklanabilir.
  • E vitamini eksikliğinde: Karaciğer, kalp ve damar hastalıkları görülür. Ayrıca kısırlık, büyümede gerileme gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
  • K vitamini eksikliğinde: Kan pıhtılaşması gecikir. Buna istinaden, yaralar geç iyileşir, çeşitli kanama sorunları görülür. Ayrıca karaciğer ve safra kesesi hastalıkları gelişir.
  • B vitaminleri eksikliğinde: Sinir sistemi bozuklukları, eklemlerde şişme, kalp yetmezliği, ciltte beyazlama, yara oluşumu, kansızlık, sindirim sistemi bozuklukları, saç dökülmesi ve renginin değişmesi, yorgunluk ve baş ağrısı rahatsızlıkları görülür.
  • C vitamini eksikliğinde: Diş etinde kanamalar, yorgunluk, iskorbüt hastalığı, tembellik, isteksizlik gibi rahatsızlıklar görülür. Ayrıca cildin erken yaşlanmasına da sebep olur.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

biobellinda çamaşır suyu

Biobellinda Çamaşır Suyu Beyazlatıcı

Gündelik hayatımızda pek çok noktada temizlik malzemelerini kullanmaktayız. Gözümüzle göremediğimiz mikrop ve bakteriler insan sağlığını …