Windows 10 işletim sisteminde, ekranın fotoğrafını çekmek için yapmanız gerekenleri anlatacağımız bu yazımızda, iki farklı yoldan bahsedeceğim. İkisi de aynı işe yarasa da farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Windows 10 işletim sisteminde ekstra bir uygulama yüklemeden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Windows 10 ekran görüntüsü almak için, klavyenizdeki PrtSc SysRq tuşunu kullanmanız gerekecek. Bütün klavyelerde mevcut olan bu tuş, Scroll Lock’un solunda, çoğunlukla da insert(ins) tuşunun üstünde yer alıyor. İsmi bazı klavyelerde farklılık gösterebilir(PrtScr, PrtScn gibi.)
Windows 10 Ekran Görüntüsü Almak – 1. Yöntem
Bu yöntemde, görüntüsünü almak istediğiniz her neyse (İnternet sayfası, hesap bilgileri, film, oyun, klip vb.) açıkken yukarıda bahsettiğimiz PrtSc tuşuna basıyoruz. Herhangi bir uyarı mesajı almasak da ekranınızın fotoğrafı çekilmiş oldu. Şimdi Paint programını açıp Ctrl + V kombinasyonuyla çekilen fotoğrafı Paint ortamına taşımış olduk. Sol üstte yer alan disket simgesiyle veya Ctrl + S kombinasyonuyla dosyamızı kaydedeceğimiz yeri, dosyamızın adını ve uzantısını seçebilirsiniz.
Bu yöntem, anlatacağım diğer yönteme göre biraz daha uğraştırıcı olsa da, çektiğimiz ekran görüntüsü üzerinde oynama yapmamıza(paint ile düzenleme, dosya adı, uzantısını ve dosyanın kaydedileceği yeri belirleme imkanı) izin veriyor.
Windows 10 Ekran Görüntüsü Almak – 2. Yöntem
Bu yöntemde, görüntüsünü almak istediğiniz yerdeyken, Windows tuşu + PrtSc kombinasyonunu yapmanız gerekli. Yani Windows tuşuna basılı tutarken PrtSc tuşuna basarak ekran görüntüsünü çekersiniz.
Peki nerede bu windows tuşu?
-Windows tuşu klavyenin sol alt köşesinde bulunan Ctrl ve Alt tuşu arasındaki kare, windows ikonu olan tuştur(Genellikle lap top klavyelerinde Fn tuşu da bulunur. Fn tuşunun yanında da yer alabilir. Windows ikonuna sahiptir)
Windows tuşu + PrtSc ile çektiğiniz fotoğraflar, işletim sisteminizin yüklü olduğu sürücüde, Resimler klasörünün içerisinde oluşan Ekran Görüntüleri klasöründe yer alır.( Genellikle C sürücüsünde, Resimler klasörünün içerisindeki Ekran Görüntüleri klasörü)
Oluşan dosyanın varsayılan ismi Ekran Görüntüsü‘dür. Daha sonra çekilen ekran görüntüleri Ekran Görüntüsü (1), Ekran Görüntüsü (2) şeklinde oluşmaya devam eder. Ekran görüntülerinizin varsayılan formatı da .png‘dir.