WordPress Kurulumu ( Resimli Anlatım )

wordpressWordPress kurulumu diğer CMS sistemlerinden kat kat kolaydır.
Çok fazla konuşarak kafanızı şişirmek istemiyorum.Sahip olmanız gerekenler, Domain ve Hostingdir. Bunları alırken dikkat etmeniz gereken wordpress için sıkıntı çıkarmamasıdır. ( Birçok hosting firması bunu belirtir)

Şimdi kurulumunu anlatım aşamasına geçebiliriz.

 

İlk olarak https://tr.wordpress.org/ adresinden WordPress 4.2.2 ( Şu an için Son sürüm ) indiriyoruz. Varsa Filezilla gibi bir FTP programıyla yoksa CPanel’den Zip’li dosyanın içerisindeki dosyaları /public_html dizinine gönderiyoruz. (FTP bilgilerini hosting sağlayıcınızdan öğrenebilirsiniz)

Gönderim bittikten sonra MySQL bir veritabanı oluşturmada sıra. Bunu yapmak için CPanel’e giriş yapıyoruz.

MySQL veritabanı oluşturmayı manuel olarak da yapabileceğimiz gibi Wizard (sihirbaz) yardımı ile hızlı bir şekilde hazırlayabiliriz. Bu nedenle olaya çok hakim olmayanlar için sihirbazı kullanacağım.

01

Yukarıda görüldüğü üzere “MySQL Database Wizard’ı seçiyoruz. Açılan sayfada veritabanımız için bize isim soruyor. cPanel için her zaman her host için bir veritabanı ön eki bulunuyor. Örneğin “aabbcc_”. Siz kendi veritabanınıza isim verdiğiniz zaman (örneğin wp verdiniz diyelim) veritabanı adı “aabbcc_wp” olarak kaydediliyor. Kullanıcı adı için de aynı şekilde “aabbcc_kullaniciadi” şeklinde kaydediliyor.

Verilen isimleri lütfen bir kenarı not ediniz. Bunlar wordpress kurulum adımında sorulacak…
2

Sonraki adımda kullanıcı adı ve parolayı seçiyoruz. Parolanın güçlü bir parola olmasına dikkat edin.(Parolanızı bir kere kullanacaksınız, küçük harf, büyük harf, özel karakter içerebilir)

3

Sonraki aşamada kullanıcının yetkilerini seçeceksiniz ve ileri dedikten sonra veritabanımız hazır olacak. Tam yetki vermek için bütün checkboxları işaretleyin. tam yetki vermemizin sebebi, WordPress ile yazı yazmak, okumak, değiştirmek, silmek gibi işlemlerin yapılmasını sağlamak içindir. Tam yetki vermez iseniz, WordPress özelliklerinin tümünü kullanamayabilirsiniz.

4

Veritabanımızı ve veritabanımızı ilişkilendirdikten sonra WordPress kuruluma geçebiliriz…

5

Herhangi bir internet tarayıcında sitemizi açıyoruz.

wp1

Yukarıda görmüş olduğunuz gibi Veritabanı adı, Veritabanı kullanıcı adı, Veritabanı parolası bu adımda gerekli olacak. Devam edebilirize tıklıyoruz.

wp2

Veritabanı bilgilerimizi öneklerle beraber yazıyoruz (örnek aabbcc_egitim). Veritabanı Sunucusu ve Tablo Ön Eki varsayılan olarak verilir. Bunları değiştirmenize gerek yoktur. Siz Veritabanı, Kullanıcı Adı ve Parolanızı girerek Gönder’e basın…

wp3WordPress ile MySQL veritabanı bağlantımızı da yaptık. Sırada WordPress’imizin bilgilerini girmeye geldi.

wp4

Yukarıda görülen kullanıcı adı ve parola MySQL oluştururken kullandıklarımızdan farklı olabilir. Dikkat edilmesi gereken “Sitemin Google ve Technorati gibi….” yazılı olan kutunun işaretlenmesidir.

E-Posta adresini her zaman kullandığınız bir e-posta adresi verin. Site ile ilgili tüm bilgilendirmeler bu adrese gelecektir.

WordPress’i Kur tuşuna tıkladığımız andan itibaren WordPress’imiz kurulmaya başlayacak. Kurulum çok kısa sürecektir ve başka bir adım da beklemeyeceksiniz.

wp5

Giriş dediğiniz an WordPress’in kontrol panelinin Login formuna yönlendirileceksiniz.

Şimdi Son adımda girmiş olduğumuz kullanıcı adı ve parola bilgisiyle giriş yapabiliriz.

wp6

Giriş yaptıktan sonra gelen arayüz ile yeni yazı veya sayfa oluşturabilirsiniz. Tema ve eklentiler ile görsellik katabilirsiniz. Yani WordPress siteniz kuruldu ve kullanıma hazırdır.

Not: Olaki tarayıcı verilerinizi sildiniz, tekrar giriş için siteadı.com/wp-login bağlantısını kullanabilirsiniz. Anlatımda alıntılar mevcuttur.

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

WordPress AMP Sayfasına Adsense Reklam Ekleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Google’ın mobil cihazlar için uyguladığı hızlandırma tekniği olan AMP(Accelerated Mobile Pages) gün geçtikçe site sahipleri …