WordPress’e Google Analytics Eklemek

Merhaba arkadaşlar. Sayfa bilgilerini izlemek deyince aklımıza “Google Analytics” muhakkak geliyordur. Google Analytics gerçek zamanlı ve günlük hit değişimlerini “en başarılı” şekilde bizlere sunan google hizmetidir. Bu hizmetten yararlanarak çok merak ettiğimiz “acaba sayfamda kaç kişi var?” gibi sorunların üstesinden gelebiliriz.

Google Analytics’i diğer sayaçlardan ayıran en büyük özelliklerden biri, kullanıcının hangi “aracı” vasıtasıyla geldiğini göstermesidir. Facebook’dan, google arama motorundan, doğrudan gibi…

Analytics İzleme Kodu Edinme

Google Analytics sayfasına gidiyoruz. Sağ üstteki hesabınızdır. Google Analytics’i hangi google hesabınıza bağlamak istiyorsanız, o hesabın açık olduğundan emin olun.

analytics (1)

Sign Up’a tıkladığınızda Account Name, Website Name, Website URL gibi seçenekler belircek. Burayı sitenize uygun doldurun.

analytics (2)

Bu adımdan sonrasında izleme kodunun verildiği sayfayı göreceğiz. Bu izleme kodu UA-#####-# şeklindedir ve bize özeldir. Bu kodu edindikten sonra 2. aşamaya, izleme kodunu wordpress sitemize eklemeye geçiyoruz.

analytics (3)

This is your tracking code, Copy and paste it into the code of every page you want to track. yazan bölümdeki <script> ile başlayıp </script> ile biten izleme kodumuzdur. Burayı kopyalayın.

Analytics Kodu WordPress Entegrasyonu

WordPress’e edindiğimiz kodu eklemenin birden çok yolu var. Diğer yollar aracı kuruluş gerektirdiğinden, ben “kendi işini kendin gör” olan kısmını sizlere aktaracağım.

Sitemizin Admin paneline giriş yaptıktan sonra Görünüm/Düzenleyici yolunu takip ediyoruz.

 

Burada Sağ tarafta sitemizi oluşturan .php dosyalarımız görünmekte. Bizim işimiz sayfamızın alt kısmını oluşturan footer.php dosyasıyla. Analytics kodunu header.php‘ye de kurabilirsiniz, fakat site açılışında hız kaybı yaşattığından, footer.php‘ye kurmanızı öneririm. Sağ tarafta bulunan footer.php’ye tıklayarak açın.

Daha önceden edindiğimiz izleme kodunu (<script> ile başlayıp </script> ile biten) footer.php‘de, sayfanın sonunda bulunan </html> ‘nin hemen önüne kopyalıyoruz.

add analytics footer

 

Yukarıdaki işlemdeki gibi </body> ve </html> etiketleri arasına yapıştırıp Dosyayı Güncelle‘ye tıklıyoruz. Artık Google Analytics hesabımıza sitemizi kurduk.

Bundan sonra yazacaklarım ek bilgidir. Okuyup okumamak size kalmış…

Analytics Dilini Değiştirmek

Google Analytics’in dilini değiştirmek için sağ üstte bulunan çanın hemen solunda yer alan dişli simgesine tıklıyoruz. User Settings/Kullanıcı Ayarları‘nı seçiyoruz.

analytics languageLanguage/Dil bölümünden istediğimiz dili seçip, Save User Settings/Kullanıcı Ayarlarını Kaydet diyoruz.

Google Hesabınızın dilini değiştirmek için Google yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sitenizde Şu anda bulunan kişileri görmek

Gerçek zamanlı olarak bilinen bu terim için Analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra Raporlama Ekranında Gerçek Zamanlı başlığına tıklayın. Ardından Genel Bakış‘ı seçin. Sağdaki ekranda online kullanıcı sayısını, hangi ülke/il’den bağlandıklarını, hangi kaynak ile geldiklerini görebilirsiniz.

reel time

İzleme Koduna Yeniden Ulaşım

İzleme koduna tekrar ulaşmanız gerektiğinde Analytics’de oturum açtıktan sonra Yönetici/İzleme Bilgileri/İzleme Kodu ile ulaşabiliriz.

izleme kodu

 

Önemli: Sizlerden gelecek yorumlara ihtiyacım var. Yorumlarınızı lütfen esirgemeyin.

 

Hakkında Selim Çayır

80'lerin son kuşağından, bilginin satılamayacak veya satın alınamayacak olduğunu düşünen, bildiklerini bu mecra vasıtasıyla misafirlerine aktarmayı hedeflemiş Bilgi Rehberi yazarı...

İlginizi Çekebilir

WordPress AMP Sayfasına Adsense Reklam Ekleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Google’ın mobil cihazlar için uyguladığı hızlandırma tekniği olan AMP(Accelerated Mobile Pages) gün geçtikçe site sahipleri …