Yeşil nokta yosunu, bitkili akvaryumlarda sıkla görülen, özellikle cam ve sert yapraklı bitkilerde yeşil parlak nokta şeklinde görülen alg türüdür. Küçük miktarlarda arada sırada görülmesi normaldir. Fakat aşırı şekilde yayılmışsa müdahale edilmesi gerekir.
Özellikle cam yüzeyinde görülen bu yosun türü küçük yeşil noktacıklar şeklinde belirir. Diğer yosun türlerinden ayırt etmesi oldukça kolaydır.
Yeşil Nokta Yosunu Neden Oluşur?
Yeşil nokta yosunu sorunu temel olarak fosfat eksikliği sebebiyle ortaya çıkar. Bitkili akvaryumlarda, bitkilerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu nitrat, fosfat, potasyum gibi makro elementlerin belirli bir oranda akvaryum içerisinde bulunması gerekir. Bitkilerin besin olarak kullandığı bu elementlerden fosfat seviyesinin düşmesi sonucu yeşil nokta yosunu oluşur.
Yüksek ışık, co² verilmesi, aşırı bitki yoğunluğu bitkilerin fosfat elementini hızla tüketmesine neden olacağından, yeşil nokta yosunu oluşabilir. Ayrıca canlı sayısının az olması sebebiyle yemleme yapılmaması da fosfat seviyesini düşürür. Bunun sebebi akvaryuma atılan yemlerin sudaki fosfat seviyesini artırmasıdır. Canlı yükünün az olması sebebiyle yemleme yapılmaması da fosfat seviyesinin düşmesine neden olur.
Akvaryum suyunun tazelenmesi(değiştirilmesi) yapılmıyorsa, bitkili akvaryumda eksilen besinler gübrelerle desteklenmiyorsa bu yosunun oluşması muhtemeldir. Çeşme suyunda bulunan fosfat sayesinde özellikle haftada bir 15-20% oranda su değişimi yapmak genel olarak makro ve mikro besinlerin dengelenmesinde önemlidir.
Yeşil Nokta Yosununun Önlenmesi ve Tedavisi
Temel olarak akvaryumdaki fosfat değeri nitrat seviyesinin 10% kadarı olmalıdır. Orta yükteki bitkili bir akvaryumda nitrat değeri 10-20 ppm, fosfat değeri de 1,1,5 ppm civarı olması yeterlidir. Bitkileriniz besinleri hızla tüketiyorsa seviyeyi üst düzeye yaklaştırabilir, bitki yoğunluğunuz azsa ve düşük destekli bir akvaryuma sahipseniz(düşük co² seviyesi, aydınlatma gibi.) alt limitte tutmanız önerilir.
Su değişimleri sayesinde akvaryumdaki makro ve mikro elementlerin dengesi sağlanmaktadır. Bu yüzden haftalık su değişimi yapmak önemlidir. Akvaryumda azot döngüsü çerçevesinde mükemmel bir denge sağlamanın imkansıza yakın olduğu akvaryumlarda, sorunların bir nebze de olsa önüne geçmek için haftalık su değişimlerinin yapılması gereklidir.
Nerite salyangoz yeşil nokta yosununu tüketen ender canlılardandır. Oluşan yosunlar bu canlılar sayesinde tüketilebilir. Ayrıca camda oluşan yeşil nokta yosunları kazınarak çirkin görüntü ortadan kaldırılabilir.
Fosfat içeriğine sahip sıvı gübre takviyesiyle bu sorunun önüne geçilebilir.(Farklı gübreler, farklı seviyelerde fosfat ihtiva ettiğinden kullanım dozu esas alınmalıdır.) Akvaryumdaki canlı yükünün arttırılması, yemlemenin arttırılması da sudaki fosfat ve nitrat değerlerinin artmasını sağlayabilir. Özellikle canlı doğuran türleri bitkisel ağırlıklı beslendiği için bitkili akvaryumlarda beslemesi kolay canlı doğuran türleri bulunması tavsiye olunur. Hidrojen peroksit(oksijenli su), excel, aktif karbon gibi sıvıların kullanılmasını canlı sağlığı açısından önermesem de yeşil nokta yosunu için bu maddeler de kullanılabilir.
Umarım, yeşil nokta alginden makalede yer alan uyarılar ve bilgiler sayesinde kurtulursunuz. Hepinize sağlıklı ve mutlu hobiler dilerim.