Sağlık

Diş Macunu Renk Kodları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağız sağlığı için en önemli koruma yöntemi şüphesiz ki dişleri fırçalamaktır. Dişleri günde iki kere doğru şekilde ve kaliteli diş macunuyla fırçalamak olası diş ve diş eti sorunlarının önüne geçer. Yanlış fırçalama veya kalitesiz diş macunu ve fırçasıyla fırçalamak ise, yarardan çok zarar verir!

Diş macununun kaliteli veya kalitesiz olduğunu anlamak için, macun tüpünün ve paketlerin altında renkler yer alır. Bu renkler diş macunun içeriği hakkında bilgi verir.

Diş macunu renk kodları;

Yeşil: Doğal
Mavi: Doğal ve tıbbi ilaçlı
Kırmızı: Doğal ve kimyasal karışımlı
Siyah: Kimyasal karışımlı

Yukarıdaki resimde bu renk kodlarının nerede yer aldığı bellidir.

Fakat bu renk kodlarına göre macunları yargılamak da yanlış olabilmektedir.Örneğin yeşil renkde diş macunu mavi olan diş macunundan daha kalitesiz olabilmektedir. Bu renk kodlarının aksine içeriğini araştırmak ve ‘ucuz’ olandan kaçınmak daha makbuldür.

Bu renk kodlarının, seri üretim sırasında sensörün okuması için verildiği de düşünülmektedir. Bu bence yanlış bir yargıdır. Çünkü hiç bir diş macunu tüpünün altında sarı nokta yer almaz. Sadece yukarıda verdiğim dört renk ve tonları yer almaktadır.

Benim sizlere önerim, dişleriniz için doğru olanı belirlerken diş hekiminden yardım almanızdır. Fakat bu çoğu zaman uygulanmadığından aşağıyı okumaya devam edebilirsiniz 🙂

  • Diş macunlarının bazıları aşırı derecede köpürür, bazılarıysa hiç köpürmez. Bunu sağlayan Sodium Laurly Sülfat (SLS) maddesidir. bu madde ağızda köpük oluşturur. Diş macununun işe yaradığı hissini vermek içindir. Halbuki çok köpüren macun, çok iyidir birşey söz konusu değildir. Ayrıca bu madde cildi aşındırarak zarar verir.
  • Triklosan antibakteriyel bir bileşen olduğundan sıvı sabunlarda ve bazı diş macunlarında kullanılır. ABD çevre koruma ajansının yaptığı araştırmalara göre bu bileşen uzun süreli kullanımda cilt tahrişine, hormonal bozukluklara ve kansere neden olabileceği saptanmıştır.
  • Silika Hidrat: Orjinal adıylaHydrated Silicabilinir. Dişleri beyazlatmak için kullanılır. Kum ve quartz da bulunan bir bileşikten elde edilen bu ürünün uzun süreli kullanımı, diş minesini aşındırarak zarar verir.

Hiç bir diş macunu günde üç kereden fazla kullanılmamalıdır. Dişler günde en fazla üç kere fırçalanmalıdır. Sabah kahvaltıdan sonra, akşam yatmadan önce fırçalamak yeterlidir.(Tabi ki doğru şekilde fırçalamak da çok önemlidir)

Son olarak söylemek isterim, ucuz olan hiçbir şey kaliteli olamaz!..

Diş macunu renk kodları hakkında verilen bu bilgi tamamaen araştırmalara dayanır. Kesinlikle doğru olduğu olduğu düşünülmemelidir.

Disqus Comments Loading...

Bu Sitede Çerezler Kullanılmaktadır.

Gizlilik Politikası