Genel Rehber

Kış Sebzeleri Nelerdir? Kışın Ne Ekilir?

Kış mevsimiyle ekilebilecek sebzeler, çoğunlukla yeşil yapraklı ve turp, kereviz, soğan gibi yumru kök tipindeki sebzelerdir. Coğrafyamızda kışın çok soğuk geçmediği yerlerde Ekim ayında ekim işlemi yapılabilir. Kışın eksi derecelere düşen iç anadolu ve doğu anadolu bölgelerinde ekim işlemi soğukların geçmesiyle uygundur diyebiliriz.

Kış Mevsiminde Ekilebilecek Sebzeler

Her bitki aşırı soğuklara karşı olumsuz etkilense de bazı sebze türleri bu soğuk hava koşullarına daha dayanıklıdır. Kış mevsiminde ekilecek sebzeler, ılıman iklime sahip bölgelerde Eylül ayının sonunda Ekim ayı itibariyle ekime uygundur. Baklagillerin tümü bu mevsimde ekilebilir. Hatta baklagiller kökleri vasıtasıyla toprağı azot yönünden zenginleştirdiği için muhakkak her kış mevsiminde bakla, bezelye, fasulye gibi türlerin ekilmesi önerilir.

Kış sebzeleri yaz aylarında ekilen sebzeler kadar bakım istemezler. İhtiyaç duydukları suyu da yağmur ve kar yağışlarıyla sağlayabildiklerinden daha az maliyetlidirler denebilir. Ayrıca zararlı böcekler de kış aylarında çok daha az görüldüğünden ilaçlamaya da çok daha az gereksinim duyarlar.

Kış ayında ekilen sebzeler, toprak üstünde ve toprak altında yetişen olarak ikiye ayrılır. Toprak üstünde yetişen kış sebzeleri; karnabahar, pırasa, lahana, bakla, bezelye, pazı, kara lahana, brokoli, marul ve kıvırcıktır. Toprak altında yetişen kış sebzelerine örnek, havuç, kereviz, turp, sarımsak, kuru soğan, pancardır.

Tüm kış sebzeleri ekiminden önce toprağın havalandırılması ve sebzelerin ihtiyaç duyduğu besinlerin karşılanması amacıyla önceden bellenir, çapalanır, toprağın durumuna göre gübrelenmesi sağlanır. Örneğin baklagil ekimi yapılacağında toprağın çok sulanmış olmaması önerilir. Bunun sebebi ekilen tohumun yüksek nemden dolayı çürümesini önlemektir. Hafif nemli ve havalandırılmış toprakta tüm baklagiller daha rahat yetişir. Ayrıca bakla, bezelye gibi çeşitleri olan bu aile, turp, havuç gibi yumru köklü sebzelerin yanına ekilerek kardeş bitki yöntemi kullanılabilir. Soğan, sarımsak yanına bakla, bezelye, fasulye ekimi yapmak uygun değildir.

Ispanak soğuktan çok etkilenmeyen kış sebzeleri arasında yer alır. Bu sebze de bakla ve çileğe kardeş bitkidir. Yani yanına ekilmesi neticesinde zararlılardan korunması, besin paylaşımı, doğa koşullarından(güneş, rüzgar vb.) korunması sağlanır.

Her bitki sıcaklığa ihtiyaç duysa da kışın ekilebilecek olan yukarıda saydığım bitkiler kış koşullarından çok daha az etkilenir. Ayrıca ilk bahar aylarında ürün vermeye başladıktan sonra örneğin baklanın dibine mısır ekilebilir. Fasulyenin yanına patlıcan dikilebilir. Isırgan gibi ot çeşitleri de parçalanarak toprağa karıştırıldığında organik gübre olarak çözülür.

Ayrıca yapılan araştırmaya göre bitkisel protein içeriği yüksek olan bu sebzelerin tüketilmesi, hayvansal proteinlere göre sağlıklı yaşamayı daha uygun kılmıştır. İlgili yazıya ulaşmak için  Bitkisel Proteinler, Hayvansal Proteinlerden Daha Faydalı linkine tıklayabilirsiniz.

Disqus Comments Loading...

Bu Sitede Çerezler Kullanılmaktadır.

Gizlilik Politikası