Bilgisayar

Programlama Nedir? En Sık Kullanılan Programala Dilleri

Programlama, bir cihaza verilen komutlara istinaden, değer yaratacak bir cevap bekleme eylemidir. Daha açık bir ifadeyle, Programlama; belirli faaliyetleri kolaylaştırmak amacıyla makinalara görev yüklememizi sağlayan komutu yazmak demektir.

Bilgisayarın ve teknolojinin temeli programlamaya dayanır. Bilgisayarın güç tuşuna bastığınız an, bilgisayarın açılması için yazılan komut dosyaları çalıştırılır ve o andan itibaren yaptığınız her işlem kodların işlevlerini yerine getirmesiyle gerçekleşir. İnsanlar, yazdıkları kodlar sayesinde makinalarla iletişim kurabilirler.

Programlamanın Dalları

Programlama kendi içerisinde alanlara ayrılır. Makina programlama, web programlama, yapay zeka gibi farklı konulara bölünür. Programlama öğrenmek isteyen kişiler önce hangi alanda uzmanlaşması gerektiğini bilmeli, buna göre de bir programlama dili öğrenmelidir. Programlamayı “Veri Analizi, İstatistik” gibi konular için kullanmak isteyen biri web programlama için kullanılan bir dili tercih ederse istediği oranda başarıyı yakalayamayacaktır.

Programlama dünyasına adım atan herkesin yazdığı ilk komut genelde “Hello World!” olur. Bu evrensel bir selamlama cümlesi hâline gelmiştir. Seçilen dilin sözdizimi yapısı iyice öğrenilir ve konsola yazılan kodlar sayesinde ekrana “Merhaba Dünya” yazısı yazdırılır. Bundan sonrası ise teknik detaylara dayanır. Yazılan ilk koddan başlayarak, projenin bitimine kadar geçen tüm süre “programlama” olarak tanımlanır. Bu sürece “test etme, hata ayıklama” gibi projenin bitmesine rağmen sürdürülen çalışmalar da dahildir.

Programlama Ortamının Kurulması

Kodlar; bir IDE (Tümleşik Geliştirme Ortamı) veya Kod Editörü’nde yazılır. IDE’ler; yazdığınız kodu kolayca derlemenizi sağlayan ve hata ayıklama yükünüzü oldukça düşüren entegre geliştirme ortamıdır. IDE’ler genelde belirli dillere hitap ederken kod editörlerinde durum daha farklıdır. Kod editörlerinin kullanımı IDE’lere göre daha basite indirgenmiş olup, kullanışlılık düzeyi de IDE’lere göre daha düşüktür. Ancak bilgisayar sistem özellikleriniz düşükse kod editörü tercih etmeniz sizin projenizi daha kolay bitirmenize yardımcı olabilir. IDE’ler bilgisayarın Ram’inden güç aldığı için kasma/donma problemleri ile daha sık karşılaşılacaktır. Kod editörleri daha düşük sistem gereksinimi ister.

Sık Kullanılan Programlama Dilleri

Bilinen en eski iki programlama dilinin “Cobol” ve “Fortran” olduğu kabul edilmektedir. Tahmin edildiği üzere iki dil de tarihe karışmıştır. Şu an en çok kullanılan programlama dilleri “C#, Python, PHP, Javascript, ASP.net, C+” gibi dillerdir.

HTML ve CSS:

Yaygın olarak bilinen yanlışlardan bir tanesi, HTML ve CSS’in programlama dili olarak tanımlanmasıdır. HTML bir programlama dili değil bir metin işaretleme dilidir. HTML genel anlamda bir internet sitesinin iskeletini ortaya çıkartır. Ortaya çıkan bu yapı, CSS yardımıyla süslenir ve arayüz düzenlemeleri yapılır. Statik bir internet sitesi için bu iki dilin bilinmesi yeterlidir ancak yönetim paneli ve veritabanı etkileşimli dinamik bir site istiyorsanız, özetle içeriğinizi düzenlemek ve yönetmek istiyorsanız PHP, ASP.net gibi web programlama dillerinden birini öğrenmeniz gerekmektedir.

JavaScript:

JavaScript mazisi uzun yıllara dayanan bir programlama dili olup, onlarca farklı kütüphanesi vardır. Genel anlamda User Interface olarak adlandırılan “Kullanıcı Arayüzü” konusunda programcılara yardımcı olsa da, sunucu etkileşimli site oluşturulmasına olanak sağlayan “NodeJS” kütüphanesi ile güçlü bir çıkış yakalamıştır. Öyle ki bir çok yazılımcı gelecekte yalnızca NodeJS kullanılacağını savunuyor. JavaScript ile hem tasarımınızı animasyonlarla güçlendirebilir, hem de sunucu bazlı çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. En sık kullanılan ve bilinen kütüphanesi “Jquery”dir. JavaScript açık kaynaklı bir yazılım olduğu için kolayca üzerinde geliştirmeler yapılabilmesi mümkündür.

PHP:

PHP, veritabanı ile veri alışverişini sağlayan programlama dilidir. PHP ile kullanıcı arayüzü geliştiremezsiniz ancak HTML ve CSS ile geliştirdiğiniz kullanıcı arayüzünüzü PHP ile yönetebilirsiniz. Veritabanında bulunan tablolarınıza bilgi gönderebilir, bilgiyi düzenleyebilir ve silebilirsiniz. Anasayfa, kategoriler, menüler gibi dinamizm ögelerinin birçoğunu PHP ile kontrol edebilirsiniz. Şu an dünyada en çok kullanılan web programlama dilinin PHP olduğu ve her 4 internet sitesinden 3’ünün PHP ile yazıldığı biliniyor. PHP de JavaScript gibi açık kaynak kodlu bir programlama dilidir.

Python:

Python, son yılların en hızlı çıkış yapan programlama dillerinden birisi. Kullanıcılar, genelde makina bazlı çalışmalar için Python’u tercih etse de diğer alanlarda da kullanımı oldukça yaygın. İstatistik, Veri Bilimi, Makine Öğrenmesi, Yapay Zeka gibi konularda Python yine diğer programlama dillerine göre ön planda kalıyor. JavaScript ve PHP gibi, Python da açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Elon Musk’ın, Tesla’yı programlamak için kullandığı programlama dillerinden biridir.

C / C+ / C++ :

Elon Musk’ın Tesla için kullandığı diğer diller ise C ve C++’dır. Tahmin edildiği üzere üç programlama dili de aynı soy ağacından türemektedir. Sıklıkla makine programlamaları için kullanılır. Liselerin ilgili bölümlerinde hâlen C dilleri öğretilmeye devam etmektedir.

Disqus Comments Loading...

Bu Sitede Çerezler Kullanılmaktadır.

Gizlilik Politikası